Nieuwsupdate november

Het is al heel lang geleden dat we jullie een update hebben gestuurd over hoe het gaat in Overhoop. Het is de hoogste tijd! We zijn al ruim een jaar weer helemaal klaar met renoveren en gericht op wat we willen doen en wie we willen zijn. Niet alleen met elkaar, maar ook met vrienden en buren (op de avonden) en met de gasten die hier tijdelijk in de logeerkamers wonen. We hebben mensen mogen ontvangen uit Iran, Marokko, Ethiopië en Liberia. We hebben met hen al heel mooie en verdrietige en feestelijke momenten meegemaakt en er zijn al mooie vriendschappen gesloten.

Het onvermijdelijke is ook gebeurd: we hebben Anne-jet moeten uitzwaaien, omdat ze met Jelte ging trouwen, begin deze maand. We zijn heel blij dat ze dichtbij blijft wonen! Tot de zomer zal Marit bij ons wonen. Zij komt uit Ede en studeert psychologie in Utrecht. We heten haar van harte welkom in deze nieuwe omgeving.

Veel mensen vragen zich af of de renovatie nu klaar is. Jazeker, dat is echt achter de rug. Al zijn er natuurlijk bonusprojecten (zoals de daktuin en de achteringang) waardoor er altijd nog werk te doen is. Maar zonder stress. Vindt je het interessant om het financieel overzicht van de bouw te lezen? Hier staat alles open en bloot op een rijtje.

De grootste grap is nog dat Overhoop is genomineerd voor de Rietveldprijs. Dat betekent dat we bij de beste vijf architectuurprojecten van Utrecht horen! Wie had dat gedacht. Een paar jaar geleden waren we al blij geweest met een niet-lekkend dak.

En nu is het tijd voor Willem.

Een terugblik op mijn eerste twee jaar Overhoop (door Willem)

Precies twee jaar geleden was de start van het ‘nieuwe’ Overhoop. Op 1 november sloot de camping en mochten de eerste Overhopers terugkeren naar het gerenoveerde gebouw. Als nieuwe bewoners kwamen Emma en ik drie maanden later ook in Overhoop wonen. Van een rijtjeshuis naar een woongemeenschap. Wat een voorrecht dat we die stap konden zetten – zo voelt dat nog steeds! We hebben geen dag spijt gehad. ‘Het is niet goed dat de mens alleen is’: in Overhoop heb je je eigen appartement en je eigen leven, en toch ben je nooit alleen. Er zit meer gezamenlijkheid in het leven, en dat doet alle mensen goed (en zeker iedereen die probeert te leven in de Geest van Jezus). Ik noem een paar dingen waar ik zelf van geniet hier:

 • Het gat in de betonnen muur. Tussen ons en de buren zit een gat waar je zo doorheen kan stappen. Dus hoewel we onze eigen plek hebben, leven we toch een beetje samen. We groeten elkaar als we thuiskomen en drinken makkelijk een kopje koffie samen.
 • Dat is een beetje symbolisch voor hoe we hier het leven delen met mensen met verschillende culturen, leeftijden en gaven. De leefwereld van bijvoorbeeld ongedocumenteerde gasten is heel anders dan de onze. Toch proberen we een beetje familie voor elkaar te zijn. Van hen leren we hoe het echte leven eruit ziet (buiten onze bubbel) en wat dan echt belangrijk is.
 • Op een gegeven moment drong tot me door hoe weinig keer in de week we zelf ons maaltje koken. Zo vaak is er een gezamenlijke maaltijd in huis of in de kerk. Lekker (makkelijk)!
 • Ik geniet ervan om mee te werken in de kringloopwinkel waar we boven wonen. Behalve dat ik het gewoon leuk vind om winkeltje te spelen, laat het ook iets zien van dingen die we belangrijk vinden: ontmoeting met buurtbewoners, maar ook hergebruik van welvaartsresten voor duurzaamheid en voor het verlichten van armoede.
 • Wat leuk dat deze plek in de wijk een lage drempel heeft voor mensen die wat menselijke warmte opzoeken: bijvoorbeeld bij de open avonden (donderdag) en de open lunches (vrijdag). Heerlijk om te zien hoe mensen genieten van onze gezamenlijke huiskamer en keuken.
 • Leven als discipel van Jezus is denk ik moeilijker in een rijtjeshuis en een zondagskerk, dan op een plek als deze waar alles door elkaar heen loopt. Hier wordt je als vanzelf gestimuleerd om je geloof concreet te maken in je leven. Niet dat het allemaal succesverhalen zijn, maar er gebeurt wel wat. Wie krijgt nou de kans om op een Bijbelkring te zitten met mensen die pas het afgelopen jaar gedoopt zijn? Opnieuw: wat een voorrecht!
 • En dan nog: wat mij verraste is, hoe rustig en groen dit plekje is. Vaak hoor je op het plein geen andere geluiden dan die van spelende kinderen (en een zingend roodborstje).

Goed toeven dus!

Dit is een van de weinige foto’s waar bijna alle bewoners op staan (plus wat vrienden en aanhang)

En verder…

 • Onze buurthuiskamer is te huur voor vergaderingen! Inclusief koffie, thee en een beamer. Mail willememma@yahoo.com voor meer info.
 • De buurtwinkel is open op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag. Kom langs voor leuke spulletjes (of koffie) of lever je oude spullen in. En wist je dat we ook een kapsalon hebben? Bel 06-85393603 voor een afspraak.
 • Elke donderdagavond hebben we een open avond, dat is een buurtmaaltijd met een leuke activiteit, een thema-avond of een filmhuis.
 • Overhoop komt op tv! We spelen een rol in een documentaire over de Maatschappij van Welstand, die de KRO-NCRV in twee delen uitzendt op NPO2. Zaterdag 5 november om 16.30u deel 1. Zaterdag 12 november om 16.30u deel 2. En daarna te zien via npostart.nl.
 • We hebben een paar huisgenoten uit Iran, die natuurlijk erg meeleven met hun land, waar grote demonstraties zijn. Wil je weten hoe zij naar de situatie kijken, en hoe ze als kerk proberen te reageren? Lees hier een mooi getuigenis van Shima.
 • Ken je nog iemand die onze vijf gastenkamers financieel wil steunen? We hebben hier een speciale ANBI-stichting voor, de gegevens vind je op www.stichtingoverhoop.nl.

We willen jullie allemaal heel veel vrede en alle goeds wensen in de komende tijd, en hopen jullie snel allemaal te zien!
De Overhopers