Overhoop Overkoop!

Groot nieuws: vandaag tekenen we het koopcontract met Mitros!!
Het is nog maar de tweede keer in heel Nederland dat het een groep huurders lukt om collectief eigenaar te worden van hun huurwoning.

Het hele proces heeft bijna vier jaar geduurd, maar nu staat het eindelijk zwart op wit en vanmiddag komen de handtekeningen eronder.

Deze zomer kunnen we dan beginnen met een grondige renovatie waarbij we het hele gebouw inpakken met isolatie en van het gas af gaan, zo veel mogelijk met gebruikte bouwmaterialen. Het gebouw zal dan bestaan uit twee winkels en zes woningen. We gaan dit samen met een aannemer doen, maar voor een groot deel zelf en met vrijwilligers die we kunnen vinden.

Sinds de Woningwet van 2015 is het mogelijk om als coöperatie woningen van een corporatie over te nemen, maar het is nog maar één keer eerder gelukt. Dat was een groep bewoners van de Haagse Roggeveenstraat die samen hun hele straat kochten. Financiering is het grote struikelblok. Het is in Nederland voor een woonvereniging bijna niet mogelijk om een hypotheek te krijgen.

‘Wij hebben aan vrienden gevraagd om allemaal duizend euro te lenen’, vertelt Frank Mulder. ‘Zo kregen we 2,5 ton bij elkaar. Toen stapte ook de Protestantse diaconie in met een lening en vervolgens een Duitse duurzame bank. We hebben nog één ton nodig, om die te lenen zijn we nu in gesprek met de gemeente Utrecht.’

Bij het plan, waar vier jaar aan is gewerkt, kreeg Overhoop hulp van Gerben Kamphorst, specialist op het gebied van innovatieve ruimtelijke plannen.

De levering vindt plaats zodra de financiers en de Autoriteit Woningcorporaties hun handtekening hebben gezet.

Waarom is Overhoop christelijk? ‘Ons geloof helpt ons om als imperfecte en zwakke mensen samen te leven’, zegt Shima Sabghi, een bewoonster van Iraanse afkomst. ‘We zijn allemaal heel verschillend, maar door de liefde die God geeft zijn we toch een familie. En daar kunnen dan ook weer andere mensen uit Overvecht aan meedoen, van wat voor geloof of achtergrond ook.’