Hoe circulair is Overhoop?

We hebben bij onze renovatie geprobeerd zo min mogelijk nieuwe materialen te gebruiken. Dat is niet overal gelukt, maar vaak wel! Hieronder een lijst van alle circulaire keuzes die we wel of niet hebben gemaakt!

Goedkoop?

Tweedehands materiaal gebruiken kost meestal meer tijd, en dus geld. Het kan vaak pas uit als de arbeid gratis is, dus als je vrienden en kennissen hebt die vrijwilllig willen meedoen. Wij hadden hier elke dag vele vrijwilligers en daardoor konden wij “oogsten” op verschillende sloopprojecten. Dat scheelt veel materiaalkosten.

Maar soms kost het opknappen van oude spullen veel (betaalde) uren. Zo is het een enorm dure klus om oude deuren op te knappen en te stellen. Dat heeft ons best wat geld gekost (al hebben huisgenoten en vrijwilligers en vaders ook veel gedaan). Het is dus niet altijd aan te raden. Soms kan het eigenlijk gewoon niet uit als je ook heel veel andere dingen te doen hebt.

Met dank aan

We hadden dit nooit kunnen doen zonder de hulp van veel vrijwilligers, de aannemer en onze andere vaste partners, maar in het bijzonder:

  • Maatschappij van Welstand, die ons een flinke subsidie gaf om de verbouwing duurzaam te kunnen uitvoeren.
  • Robert-Jan Honkoop, huisgenoot en installateur van zonnenpanelen, een absolute aanrader voor iedereen die zonnepanelen wil bouwen of zijn huis wil verduurzamen!
  • Lek Mining, de circulaire afdeling van Lek Sloopwerken. Wij mogen waardevol materiaal demonteren uit gebouwen voordat zij de totaalsloop inzetten. Wij kunnen dat materiaal weer hergebruiken.
  • Kuperus en Gardenier, timmerbedrijf dat ons een paar keer mooie partijen 2e hands hout heeft geschonken.
  • Ronald Vrijenhoef, bij ons ook wel bekend als de bomenman, die een deel van het prachtige hout heeft geleverd.

De totale lijst

En dan nu het overzicht van alle circulaire keuzes die we wel of niet hebben gemaakt:

  • Beton: Beton produceren kost héél veel CO2. De duurzaamste keuze was dus de keuze om niet te gaan voor sloop-nieuwbouw, maar voor renovatie. Al het beton was prima, kon gewoon blijven staan. Behalve betonnen panelen aan de gevel, die waren lelijk en kapot.
  • Oude kozijnen: Onze kunststof kozijnen waren kapot, lelijk en krom. Oplappen of in folie wrappen was niet haalbaar. Niemand kon er meer wat mee, ze verdwenen dus helaas in de container.
  • Nieuwe kozijnen: We hebben houten kozijnen gekozen, dat is het meest duurzaam. De fabrikant heeft wel speciaal voor ons lariks hout gebruikt, in plaats van tropisch hardhout.
mooie bomen aan het balkon, aan het oude stalen frame
  • Balkons: de stalen frames hebben we opgeknapt en teruggeplaatst. Als houten hek hebben we prachtige red ceder uit een Nederlands park gebruikt.
  • Dakbedekking: We hadden 360 m2 bitumen liggen en dat betekent containers vol chemisch afval. We hebben een simpele oplossing bedacht: gewoon laten liggen en de nieuwe dakbedekking van PVC erbovenop!
  • Dakisolatie: we konden voor weinig geld EPS-platen krijgen, maar helaas mocht dat niet van de brandverzekering i.v.m. de zonnenpanelen. Dus toch maar Pir gekocht. Wel een B-partij, dat scheelt veel geld.
lange hardhouten planken van een bruggetje, perfect onderstel voor ons dakterras
  • Dakterras: we hebben van HK Beton- en waterwerken een voetgangersbruggetje uit Pijnacker gekregen waar we het dakterras op gaan laten zweven. Alles rust op verstevigingsbalken die we mochten meenemen van een slooppand in Delft.
  • Dakrand: een deel van de oude dakrand konden we opnieuw gebruiken. De rest nieuw gekocht.
aanhangers vol steenwol, van een winkelcentrum in Maartensdijk
  • Gevelisolatie: de dakhuisjes en de gevel hebben we bijna helemaal kunnen isoleren met 2e hands isolatiemateriaal, dat al tientallen jaren op een winkelcentrum in Maartensdijk heeft gelegen! Voor de rest hebben we glaswol gekocht, wat gemaakt is van restmateriaal. Glaswol nieuwe stijl trouwens, waar je longen niet aan kapotgaan.
  • Gevelconstructie: voor de dakrand en de gevel waren vele honderden meters constructiehout en balken en latten nodig, meer dan we hadden verwacht. Het meeste hiervan moest exact dezelfde maten hebben, dus het kostte te veel geld om 2e hands balken te gebruiken. Nieuw gekocht dus.
gevelbekleding bestaande uit een hardhouten fietsenstalling, een oude redcedergevel uit Almere en een paar Hollandse bomen die we van de versnipperaar hebben gered
  • Gevelbekleding: de houten gevelbekleding is ons circulaire hoogtepunt! We hebben een hardhouten fietsenstalling op Schiphol gedemonteerd (via Lek Mining), we hebben een oude cederhouten gevel uit Lelystad opgeschuurd (via cuperusengardenier.nl) en we hebben Hollands hout gekocht bij Ronald Vrijenhoef (vrijinhout.nl). Ronald koopt goede, duurzame bomen op die anders de versnipperaar in zouden gaan en maakt daar prachtige planken van: thuja (=red ceder), tamme kastanje en lariks. Dit alles aangevuld met een partij hardhout uit een faillissementsveiling. We hebben het hout alleen in de olie gezet, namelijk percoleum, op basis van hars.
  • Binnenwanden: veel nieuwe wanden hebben we gemaakt van metalstud dat we zelf hebben gedemonteerd uit de Hogeschool van Rotterdam. Het metaal, de isolatie en het gips, allemaal hergebruikt, wel 40 strekkende meter. Leuk, maar wel een takkenwerk. De rest van de wandjes toch maar van nieuw materiaal.
deur en binnenwandjes van een hogeschool, badkamerdeur uit ons oude pand, en onze oude lelijke buffetkast weer opgeknapt
  • Elektra: we wilden de oude elektra gebruiken, maar tijdens de bouw hebben we besloten alles te vernieuwen. Oude kabels wel naar de ijzerboer gebracht, waar ze nog een paar tientjes opleverden. Een groot deel van de stopcontacten is tweedehands, de meeste pvc-buizen ook.
  • Radiatoren: 40 radiatoren hebben we gedemonteerd in de Hogeschool van Eindhoven.
binnenportiek helemaal gemaakt uit oude voordeur en restmateriaal
  • Deuren: bijna alle deuren uit ons oude huis konden we opknappen en opnieuw gebruiken. Met daarbij nog 20 hardhouten deuren uit de Hogeschool van Rotterdam!
  • Badkamers: Helaas, 2e hands tegels hebben we niet kunnen vinden.
  • Toiletten: 7 inbouwtoiletten hebben we volledig uit de muur gesloopt bij een Delftse MBO en een kantoor op Schiphol.
  • Keukens: We hebben 10 goede keukens via marktplaats gekocht en geremixed tot 8 nieuwe. We zijn nu bezig om ze waar nodig te voorzien van nieuwe frontjes. Kost veel werk (en dat duurt dus veel langer) maar dan heb je wel mooie keukens voor een prijs die vergelijkbaar is met Ikea-keukens.
2e hands houten vloer en 2e hands keukenkastjes, omlijst met reststukken van dezelfde vloer
  • Vloer: een laminaatvloer en drie houten vloeren zijn 2e hands. Een nieuwe vloer is van bamboe, puur natuur. In de winkel en de gemeenschappelijke ruimte hebben we marmoleum laten leggen, duurzaam kwaliteitsspul, gemaakt van natuurlijke materialen, door Forbo!
  • Vensterbanken: konden we allemaal maken van een oude eikenhouten vloer die we kregen van cuperusengardenier.nl. Een kennis heeft ze door de vandiktebank gehaald en ze glimmen weer als nooit tevoren.
de buurtwinkel: een toonbank van resthout, deur van marktplaats en 2e hands stellingkast
  • Meubels: voor de gezamenlijke woonkamer hebben we oude schoolstoeltjes gekregen en opgeknapt. De eettafels zijn gemaakt van afgedankte bomen die we hebben gekocht bij onze bomenman Ronald Vrijenhoef. Kasten van de buurtwinkel zijn gemaakt van oud hout, 100 fruitkisten en 100 tweedehands panelen voor stellingkasten.
  • Inrichting: marktplaats is onze grootste vriend, bijna alle woonkamers staan vol met 2e hands spul.
resthout op de gevel en een mooie border van bakstenen uit 1900
  • Tuinmuurtje: de hele geveltuin heeft een border die is gemaakt van een 120 jaar oud bakstenen muurtje uit Soest.

Groen

Nog een paar andere maatregelen om ons huis duurzaam te maken:

  • Pelletketel: we wilden van het gas af, en de pelletketel leek ons een geschikte oplossing. Eén ketel voor het hele pand, op het dak. We gebruiken alleen houtpellets met het Better Biomass-keurmerk, gemaakt uit zaagafval.
KWB pelletketel met rechts een van de twee buffervaten, allemaal op het dak samen met een bunker voor 5000 kilo pellets
  • Fijnstoffilter: Een pelletketel heeft een verbranding van bijna 100%, dus qua fijnstof is het niet te vergelijken met een open haard. Maar voor de zekerheid hebben we afgelopen week een Oekotube fijnstoffilter laten installeren. Die haalt met een elektrisch veld van 25.000 Volt nog 95% van de stofdeeltjes uit de rook.
  • Zonneboilers: volgend jaar hopen we zonneboilers te installeren op het dak van de beide dakhuisjes. Die leveren direct warmte aan het buffervat, zodat de pelletketel in de zomer amper nodig is.
zonnenpanelen op het nieuwe dak
  • Zonnenpanelen natuurlijk, 40 in totaal, genoeg voor ons jaarverbruik.
  • Leemstuc: we hebben in de gezamenlijke woonkamer een muur gestuukt met leemstuc, dat is een puur natuurlijk materiaal dat goed is voor het binnenklimaat en de vochthuishouding.
leemstuc muur, kozijn van oud hout en op de achtergrond een 2e hands keuken die we hebben bekleed met eikenfineer
  • Douches: sommige huisgenoten zijn al over op waterbesparende douchekoppen. Op de 1e verdieping hebben we warmteterugwinning onder de vier douches geinstalleerd. Na 2 minuten douchen haalt hij 2/3 van het warmwater uit de afvoer (bij besparende douchekoppen misschien iets minder).
achtertuin met vogelhaag en insectvriendelijke planten
  • Tuin: ons huis wordt helemaal ingepakt met klimplanten, een geveltuin en een gemengde haag die speciaal is geselecteerd op bij- en vogelvriendelijke soorten, zo veel mogelijk inheems. Hiervoor hebben we zelfs nog subsidie gekregen in het kader van de KIEM-regeling!
  • Kringloopwinkel: en last but not least, sinds deze maand is onze kringloopwinkel open, het toppunt van circulariteit!

Grijs

Tja, en we hebben natuurlijk ook dingen verkeerd gedaan:

  • Heel veel tijd verknoeid met het opknappen van 1 oude deur die we beter meteen hadden kunnen weggooien. Maar ja, het is uiteindelijk wel gelukt.
  • Wediplaten gezaagd in de buitenlucht, waar de kleine korreltjes eb schilfertjes wegwaaiden en uiteindelijk zullen eindigen in de plastic soep…
  • Te laat subsidie aangevraagd bij de RVO, waardoor we 30.000 euro misliepen voor onze isolatiemaatregelen. Particulieren moeten achteraf aanvragen, maar woongroepen vooraf :(.